woensdag 22 mei 2013

Henri de Toulouse-Lautrec in bed: the Kiss

Reference: Henri de Toulouse-Lautrec, In bed: the Kiss, 1892

Placecharacteristic: http://totallyhistory.com/in-bed-the-kiss/

Extract: 









Creative comment:

Ook dit schilderij van Toulouse-Lautrec komt uit de reeks van lesbische koppels. In de eerste oogopslag lijken het een man en een vrouw. Maar wat we zien is dan ook wederom een lesbisch koppeltje in bed. Deze keer met ook een gedeelte van de bovenlijven boven de dekens. De twee bevinden zich in een innige omhelzing en kussen elkaar. Beiden hebben hun armen om elkaar heen geslagen. 
Deze omhelzing is met de bovenlijven en gezichten naar elkaar toegericht, anders dan bij de lepeltje-lepeltje verstrengeling. Deze omhelzing is dan ook intiemer. Je kunt elkaar in de ogen kijken, hoewel dit koppel zoent met de ogen dicht. Het is dan ook een licht erotisch kunstwerk, maar nog steeds teder en onschuldig in mijn ogen. 
Ergens kan ik toch wel zien dat dit tafereel in scene is gezet door Toulouse-Lautrec, ook al was dat niet zijn bedoeling. Ik heb het idee dat de vrouw met het korte haar zich niet helemaal op haar gemak voelt bij deze kus. Niet vanwege de andere vrouw, of vanwege de kus zelf, maar om het feit dat ze dit moeten doen van de kunstenaar en om het feit dat dit moet. En ik ben juist op zoek naar dat ene werk, waarin we ECHT die zorgeloosheid zien, dat we in dat mooie privé moment kunnen gluren. Zonder spanning of gene. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten