woensdag 29 mei 2013

Kunstbeschouwen

Reference: les 29-05-13 minor Kunst & Context, Onderzoek

Kunst beschouwen:
Vorm, functie, inhoud.
  1. 1.       Je kijkt naar de vorm: alleen wat je ziet, geen eigen inhoud aan geven, beschrijvende analyse. Letterlijk beschrijven wat je ziet.  Een beschrijvende/objectieve analyse. Je beschrijft vanuit jouw blik, jouw eigen perspectief. Alleen wat je ziet, niet wat je weet.
  2. 2.       Je kijkt naar de inhoud: waar gaat het werk over?  Wat betekent het? Kijk eerst naar de maker. Kijk naar de tijd en de plaats (context). Kijk naar het doel van de maker. Je hebt het werk zelf ook nodig om te kijken wat het betekent.  Symboliek, interpretatie.
  3. 3.       Je kijkt naar de functie: wat representeert het kunstwerk? Wat is de bedoeling? Is het religieus? Is het maatschappelijk? Functie van Versailles: indruk maken op andere Europese rijken. Functie van muziek van Bach: religieuze functie.  


Ferdinand Saussure is de bedenker van de semiotiek om taal te analyseren. Daarna kwam Perce en ging het op een artistieke manier gebruiken.
  1. 1.       Kijk vanuit het oogpunt van de maker: tijd, plaats, periode, het idee erachter.
  2. 2.       Kijk vanuit het oogpunt van het object: de vorm en de bedoeling. Dus combinatie van vorm en functie. Vergelijk het object met een ander object, vanuit het oogpunt van het object.
  3. 3.       Kijk vanuit het oogpunt van de beschouwer: de kijker is belangrijk, want dat zijn wij. Het is vrij subjectief. We hebben westerse regels/gewoontes om naar kunst te kijken. In Azië is het bijvoorbeeld heel anders, daar hebben ze een ander perspectief. Dus kijk naar je eigen referentiekader. De manier waarop je een kunstwerk ziet, waarneemt en ervaart zegt ook iets over jou. Het kunstwerk kan een middel zijn om jezelf te analyseren.


Kijk naar kunst als iets in onze maatschappij, om te kijken wat er gezegd word over onze maatschappij. Kunst als middel om naar onze maatschappij te kijken.
  • -         We kunnen politiek gericht kijken: Het werk van Ai Wei Wei zegt iets over de Chinese politiek. De tekst van Gangnam Style zegt iets over de Koreaanse politiek.
  • -          Economisch: Citta dell’Arte is een artistieke gemeenschap. Pistoletto, die het concept van Citta dell’Arte heeft bedacht,  hij zegt dat kunst iets levends, niet iets wat je kunt kopen en verkopen. Kunst is een gemeenschap. Pistoletto is ook heel erg communistisch, iedereen zou evenveel geld moeten hebben altijd, volgens hem.
  • -          Ethisch: hier op de kunstacademie; waarom leiden we studenten op tot kunstenaars, als we bijna zeker weten dat ze geen werk krijgen na de studie? Er zijn niet genoeg banen, ook niet voor kunstdocenten. Het ethische probleem is het altijd moeten kiezen tussen 2 slechte opties. 

Cor Blok- Beeldvertalen
Emanuel de Witte, schilderij vrouw met spinet.
Cor Blok beschrijft alles wat hij ziet, waardoor je, als je het leest, ineens dingen ziet die je zelf in de eerste instantie niet had gezien. Als je gaat beschrijven ga je ook meer zien. Dus ga kijken of luisteren en schrijf alles op wat je ziet of hoort, als je het dan gaat teruglezen, zie je meer! Als je het bewust bekijkt en analyseert zie je meer.
De interpretatie van wat je ziet: Je ziet licht en schaduwen, waaraan je kunt zien hoe laat het is, misschien zelfs welk moment in het jaar. De kleding die er ligt is kleding van een officier, dus er wonen rijke mensen in dat huis. Je ziet een trap naar boven, waardoor je kunt beredeneren dat er een bovenverdieping is. Zo kun je weer iets zeggen over de welvarendheid van de mensen die er wonen.
Functie: in Nederland kwamen dit soort huizen helemaal niet voor in de 16e en 17e eeuw. Dus dit was geschilderd om de grootsheid en rijkdom van Nederland nog meer te benadrukken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten