woensdag 5 juni 2013

Paolo e Francesca

Reference: Roberto Ferri- Paolo e Francesca

Placecharacteristic: http://www.robertoferri.net/gallery.php

http://venus.clubs.nl/nieuws/detail/2003999_francesca-da-rimini-en-paolo

Extract: 

Creative comment:

1. wat zie ik? Ik zie een man zitten, hij heeft een groene doek over zijn benen gedrapeerd. Hij is gespierd en heeft kort haar. De achtergrond is donker. Er hangt een naakte, roodharige vrouw over hem heen, half over zijn schoot met haar bovenlijf. De voorkant van haar lijf naar het zijne toegekeerd. Hij heeft zijn armen om haar heen geslagen al een soort bescherming, maar heeft haar niet echt stevig vast. Alle spieren van de man en van de vrouw (dit zie je niet veel in deze stijl, bij vrouwen) zijn anatomisch realistisch weergegeven. De vrouw moet echt haar spierkracht gebruiken om hulpeloos aan de man te hangen, zelfs haar voeten zijn gespannen. De spieren van de man zijn ook goed zichtbaar maar meer ontspannen.

2. Wat is de inhoud? Roberto Ferri is een italiaanse kunstenaar geboren in 1978. Hij was erg geinspireerd door kunstenaars als Caravaggio. Hij ging dan ook naar Rome om meer onderzoek te doen naar de oude Romeinse kunst. In 2006 was hij klaar met zijn studie aan de Academy of Fine Arts in Rome. Zijn kunst is dus recent en zijn stijl is oud.
Francesca da Rimini of Francesca da Polenta (1255 – 1285) was de beeldschone dochter van Guido da Polenta, heer van Ravenna.
Guido da Polenta was in oorlog met de familie Malatesta. Toen er vrede werd gesloten, wilde Guido de vrede solideren door zijn dochter te laten huwen met de erfgenaam van de Malatesta's, Giovanni Malatesta (Gianciotto), zoon van Malatesta da Verucchio, heer van Rimini. Giovanni was een dapper man, maar invalide en misvormd. Guido wist dat Francesca een huwelijk met Giovanni zou weigeren, en daarom had hij de bruiloft zo georganiseerd dat Francesca dacht dat ze met Giovanni's knappe broer Paolo zou trouwen.
Francesca werd verliefd op Paolo en had pas in de gaten dat ze zijn broer had getrouwd de ochtend na de trouwdag. Francesca en Paolo werden vervolgens opnieuw verleid door het lezen van het verhaal van ridder Lancelot en koningin Guinevere en werden minnaars. Ze werden betrapt door Giovanni en door hem vermoord.

3. wat is de functie?
De functie is het uitbeelden van het verhaal van Paolo en Francesca. Ik denk niet dat de kunstenaar het heeft gemaakt in opdracht van iemand van buitenaf. Ik denk dat hij het voor zichzelf  heeft gemaakt, uit eigen motivatie. Die motivatie heb ik nergens kunnen vinden. Dit schilderij spreekt mij heel erg aan omdat het een mooie duo positie is, maar als je beter kijkt is het de meest ongemakkelijke pose die je je maar kunt  bedenken. In de eerste blik die ik op het kunstwerk werp vind ik het een prachtige emotie die het uitstraalt. Zij geeft zich helemaal over aan hem, naakt, kwetsbaar. Maar ook machteloos, klampt zich aan hem vast, hij is het enige dat ze heeft, dat er nog toe doet.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten